Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sárgabarack

2010.04.18
Származás

Kína az őshazája. A Selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el a Földközi-tenger irányába. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság alatt került be, neve is török eredetéről tanúskodik. A XX. század közepéig hazánk gyümölcstermesztésének kb. egyhatodát tette ki, mára kevesebb, mint 2%-át.

Érdekesség

A csecsemők fontos táplálékaként kéne kezelni, közvetlenül az anyatej után, mivel beltartalmi anyagai jótékonyan hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz.

Jellemzés

Az érett gyümölcs színe már-már narancssárgába, pirosba hajló. Héja vékony, puha, enyhén pelyhes. Belseje szintén puha és lédús. Íze nagyon édes, a nagyobb fajtákra erősebb rostozat a jellemző.

Fajtái

A kajszi magyar fajtái Európa szerte elhíresedtek. Ezek közül a legismertebbek és legfontosabbak: Ceglédi Piroska, Ceglédi Óriás, Mandulakajszi, Bergenon, Rózsakajszi.

Energitartalom

48 kcal, 201 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A kajszi éretten kissé puha, felülete csaknem tejesen sima, héja hibátlan, mindennemű folttól, sérüléstől mentes. Mivel utánérő, akkor is megvehetjük, ha színe még kissé zöld, szobahőmérsékleten pár nap beérik.

Eltarthatóság, tárolás

A kajszibarack is igen kényes gyümölcs. Ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, csak hibátlan darabokat tegyünk el. Háztartási körülmények között maximum 2 hétig tartható el, 0 °C közeli hőmérsékleten. A kajszi a kitűnően konzerválható gyümölcsök közé tartozik, így a téli hónapokra is biztosíthatjuk adagunkat.

Előkészítés

A barackot alaposan mossuk át, és dörzsöljük le felszínéről a viaszos réteget. Ha a gyümölcsöt befőzzük, vagy süteménybe tesszük, mosás után mindig ki kell magozni, hámozni nem szükséges! Néhányan elfogyasztják a kajszi magjának belsejét is, de nagy mennyiségben - arzén tartalma miatt - akár káros, életveszélyes is lehet!

Elkészítés, felhasználás

A kajszibarack felhasználásának igen sok módja ismert. Természetesen fogyasztható nyersen, aszalva. Adható hideg gyümölcslevesként, meleg köretként, és hideg, vagy meleg desszertként. A kajsziból továbbá finom lekvár főzhető, és az egyik legjobb pálinkát is ebből a gyümölcsből készítik.

Vitaminok, ásványok

Igazi táplálkozás élettani értékét magas A-, C-vitamin és karotin tartalma adja.

Élettani hatások

A csontok és a szövetek újjáépítésében van fontos szerepe, így fiataloknak és időseknek fogyasztása egyaránt javasolt. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát. Vízhajtó, méregtelenítő hatású.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.