Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mandarin

2010.04.19

Mandarin

Plural:
Mandarin
Család:
Rutaceae – Rutafélék
Faj:
Citrus reticulata

Eredet

Az eredeti kínai mandarin valószínűleg Indokínából származik, és innen terjedt át Indiába, Sri Lankára és a Fülöp- szigetekre. Sokáig csak Kínában és Japánban kultiválták, végül a 19. században került Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba.

Ma már a különféle mandarinfajokat világszerte termesztik, vagyis minden földközi- tengeri országban megtalálható, de Észak- és Dél- Amerikában, Dél- Afrikában, Ausztráliában és természetesen délkelet- ázsiai hazájában is.

Maga a mandarin kifejezés az idők folyamán gyűjtőfogalommá vált, különböző fajtákra és nemesített formáira is használják. A hagyományos értelemben vett mandarin sárgás- narancssárga, és zamatos, azonban sok magot tartalmaz.

Növény

A mandarin örökzöld, 2 - 8 m magasra megnövő, tövises bokrokon vagy fákon nő. Mivel meglehetősen érzéketlen a hideg levegőre, a Földközi- tenger térségében is megél. A növények egy olyan csoportjába tartozik, amely számos variánst számlál. Vagy véletlen természetes mutáció, vagy előre megtervezett nemesítés eredményeként jött létre. Valamennyi fajta rendelkezik az alábbi jellemzővel: kisebb, mint a narancs, könnyebb meghámozni, és 8- 12 gerezdje könnyebben elválasztható egymástól.

Termesztés

A mandarin termesztése sajnos folyamatosan csökken. Bár a termés zamatosabb, mint a klementin bármelyik újabb fajta nemesítése vagy keresztezése, de sok magot tartalmaz. A mag nélküli típusai az igazán keresettek.

Import

November és február között Olaszországból, Marokkóból és Spanyolországból.

Termés

Ehető:
a gyümölcshús.
Élvezhetetlen:
a kezelt héja.
Illat és íz:
tipikus mandarinaroma.
Méret és forma:
közepesen nagy, a szár és a virág részénél ellaposított.
Héja:
finompórusú, vékony, sima és könnyen lehúzható, világossárgától narancssárgáig.
Gyümölcshús:
akár 25 magot is tartalmazhat, zsenge, nagyon bőséges létartalommal, és zamatos.
Érett állapotban:
a termés egyenletes színezetű, könnyen hámozható.
Túlérett gyümölcs:
a héj kezd rothadni.
Éretlen gyümölcs:
a héj nagyon világos, esetleg zöld foltokkal, nehéz a gyümölcshústól leválasztani.

Tárolás

Az érett gyümölcs kb. 3 napig tárolható el szobahőmérsékleten. Mint minden más citrusfélére, a mandarinra sem jellemző a tárolás közbeni, szedés utáni beérés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.