Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kókusz

2010.04.19

Kókusz
(Cocos nucifera)


A kókuszpálma feltehetően Polinéziából származik, de ma már a trópusi partvidékeken mindenütt elterjedt. A kókuszdió tulajdonképpen ennek a pálmának a magja. Ezt a magot egy vastag rostos burok veszi körül, amely az éréssel sárgára színeződik. Ezt a burkot eltávolítják, így e nélkül kerül Magyarországra a kókuszdió. A benne lév? folyadék nem az igazi ízletes kókusztej, mivel azt az éretlen, zöld kókuszban találhatjuk meg (ez utóbbi szintén beszerezhető cégünktől).

Zöld, éretlen kókusz

Exportőr országok: Dominika, Elefántcsontpart.

Szezon: Egész évben.

Tárolás: Hűvös helyen 1-2 hónapig.

Felhasználás:
A kókusz frissességének egyik jele, hogy megrázva érezhetjük belső folyadéktartalmát. A kókuszdió egyik végén 3 csíranyílás található. Vásárláskor ezeket ellenőrizzük, hogy ne legyenek lyukasak és penészesek. Ezeken a pontokon könnyen kifúrható, vagy nagyobb szöggel átlyukasztható a héj. Az így kapott lyukakon kifolyatjuk a kókusz levét. Ezután a kókuszt konyharuhába tekerjük, és kemény alátétre helyezve kalapáccsal feltörjük. A töredékekből kés segítségével kipattintgatjuk a fehér bélszövetet (copra). Ezen a bélszöveten barna hártya található, amit nem szükséges eltávolítani. A friss kókuszbél tökéletes rágcsálnivaló tanuláshoz, TV nézéshez. Amennyiben csak később fogyasztjuk el a kókusz belső állományát, érdemes vízben, hűtött körülmények között tárolni (max. 1-2 nap), így elkerüljük a kiszáradását.

Érett kókusz burokkal együtt

 

Recept:

Kókusszal panírozott halfilé citromos petrezselyem szósszal

Hozzávalók négy személyre: 4 db tőkehalfilé, citromlé, só, liszt, 1-2 db tojás, 100 g frissen reszelt kókuszbél, 100 g mandulaforgács. Szószhoz: 1 citrom leve, 2 kávéskanál aprított petrezselyem, 100 g vaj, só.

Elkészítés: A halfiléket citromlével megcsöpögtetjük és megsózzuk. A mandulaforgácsot egy serpenyőben megpirítjuk, majd a kókuszreszelékkel összekeverjük. A liszt, a felvert tojás és a mandulaforgács-kókuszreszelék keverék felhasználásával bepanírozzuk a halfilét. Ugyanúgy járunk el, mintha a kókuszreszelékes keverék zsemlemorzsa lenne. A panírozott halfilét egy lapos tálba helyezzük és 220 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük.
A szószhoz a vajat megolvasztjuk, és belekeverjük a citromlevet illetve a petrezselymet, ízlés szerint sóval ízesítjük. A halat a szósszal melegen tálaljuk, hozzá köretként főtt burgonyát adunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.